Tej-chi

The Milkman

The Milkman

Szókratész

2019. november 03. - The milkman

Ma úgy tapasztaltam, hogy a homo sapiensek "kiszabadultak" az ünnepi karanténból és újra fogyasztani akartak. Ki ezt, ki azt. De ma valahogy az az érzésem is támadt, hogy a jó szóra sokan lettek (lennének) vevők. Ezért mint modern Szókratész, a piactéren sétálgatva elegyedtem beszélgetésbe különböző beállítottságú és életkorú embertársaimmal. Többen közülük olyannyira megnyíltak, hogy nekem kellett figyelmeztetnem őket az idő elmúlására. Érdekes, mennyire közlékenyek az emberek, ha úgy érzik: nem vagy veszélyes rájuk...

Pedig egy valamit nagyon szerettem volna elmondani nekik, főleg azok után, hogy a végére értem Greta Thunberg könyvének: jó, hogy fogyasztgatunk-fogyasztgatunk, de közben elfogy fölülünk, mellőlünk a föld, a víz és a levegő...

Hogy emellett a tény mellett, tényleg eltörpül az éppen kifogyóban lévő joghurt és tiramisu keveréke, jó nagy műanyag dobozban. (igaz, akciós áron) De a piactér nem az a hely, ahol embertársaimat erről kell győzködni... Ellenkezőleg. Mindenki bevásárol, biztonságosan hazajut a mélygarázsból egy másik mélygarázsba, majd kissé unatkozva megnézi a híradásokat, hogy hányan, miben haltak meg. És persze ők és a család örül, hogy ezek a dolgok jó messze történnek/történtek meg és KIZÁRT, hogy velük.

De  pillantsunk csak vissza a történelemre:hányan gondolták már, hogy a sok rossz és végzetes esemény őt és a családját nem fogja érinteni ? VALAHOGY megmenekül és éli tovább az életét...

Milliók pusztultak el és a családtagjaik és embertársaik a mai napig hurcolják ezeket az emlékeket (még , hogy mindennap a Radnóti Miklós utcába érek haza...)

De hát Szókratész is "csak" beszélgetett, tanítgatott, no meg ragaszkodott az elveihez és a végén csak Ő itta ki a méregpoharat...Igaz. Neki volt lehetősége védőbeszédet mondani.

A mai,önpusztító gazdasági elitnek és politikai holdudvarának cselekednie kellene. A méregpoharak ugyanis már készülnek.... És senki nem lesz olyan bátor , mint Szókratész, hogy magától felhajtsa a tartalmát.

Ehelyett .... ehelyett lassan(?) meg fog ölni, mindenkit. A méreg.

(További részletek: Greta Thunberg: Ég a házunk , illetve Platón: Szókratész védőbeszéde című művében...)

Mm

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://saratov.blog.hu/api/trackback/id/tr415284428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása