Tej-chi

The Milkman

The Milkman

A játék öröm-e?

2022. december 02. - The milkman

Tudom, tudom... "régen" MINDEN más volt. Nem volt internet, meg okosteló', mög mesterséges intelligencia. (Sőt mesterséges megtermékenyítés sem, ezt a kérdést is önerőből kellett megoldani.)

A sportban is el kellett fogadni, ha a "humán hatalom- és erőforrás" - a játékvezető, a bíííró' -  döntést hozott. De ez is megváltozott: először a vívókat "kötötték be" az áramkörbe, találatjelzőnek hívták az eszközt. Aztán az ökölvívásban is valami hasonlót találtak ki, de áram nélkül. Okay. Aztán... jött a fociban VAR. Video Assistant Referee. Hivatalosan: a játékvezető munkáját segíti. Nem hivatalosan: hülyét csinál a bírókból. És a csapatokból. De a legfájóbb a következő: azt az eufórikus örömöt veszi el a sportolóktól, amit a góllövés pillanata okoz. Manapság egy-egy gól után mindenki komótosan leballag a pályáról a kispad irányába. Mint egy jobb kocsmában: a sportolók isznak és várnak. Rosszabb eseteben ordítoznak (pardon: győzködik a sárga ruhás embert...) a játékvezetővel, aki így nem hallja meg az információkat a "fülesen" és egyre frusztráltabb lesz. Néhány perc után "kihívják" a sporit' a lelátó elé(!!!) elhelyezett monitorhoz, ahol a játékosok hegyeset köpködnek a fűre-fára-bokorra és a lelátó népe  motivációs rigmusokba kezd. Fogy az idő és a türelem...A bírónak dönteni kell! Ha nem ítél gólt, akkor a folytatásban még percekig üldözik a pályán "károsult csapat" tagjai. ha pedig mégis úgy dönt, hogy a találat érvényes, akkor lagymatag keresés kezdődik a gólt szerző csapat tagjaitól: " Várgyáá'... ki is rúgta a gólt?!" (persze a másik csapat kapitánya és edzője eközben leordítja a fülesét a sporinak, mert ők másként látják a helyzetet.) 

Átlagosan 5 perc telik el a találat megszületése és a bírói döntés között. Két javaslatom is volna: 1. Vonjuk el a játékosok és a közönség figyelmét a "varos" intermezzóktól. Reklámblokkok, pucér nők (pardon), választási beszédek, nyilvános és rövid megkövezés a kezdőkörben... vagy bármi jöhet, ami a játékvezetőt "megkíméli". 2. RÉGEN azt mondtuk, amikor egy focista a sarokba tekerte a labdát: "Bevarrta." Alkalmazzuk ezt a szót - legalább Magyarországon - a góllövés helyett. Tehát helyesen: BeVARta: azaz olyan gólt szerzett, amit VAR segítségével meg is adott a bííííró.'

Kíváncsian VARom a következő mérkőzést!

MM

 

A bejegyzés trackback címe:

https://saratov.blog.hu/api/trackback/id/tr5017992894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása