Tej-chi

The Milkman

The Milkman

Most szép lenni katonának?

2022. július 06. - The milkman

Sőt, nem csak szép, de klassz dolog is. Legalább is ezt találta mondani a honvédelmi miniszter, magyar hallgatósága előtt.. El is hinném neki, ha nem lenne az említett cikk alatt egy másik beszámoló, egy képpel, ami két halott ukrán katonát ábrázol. (Az egyik megpróbált segíteni sebesült társán, mire mindkettőt lelőtték - számol be ridegen az újságíró.) Nem tudom erre gondolt-e a honvédelem első embere... Hiszen annyi fiatal hal meg indokolatlanul korán. Drogfogyasztás, ittas balesetek, öngyilkosságok. Ezek vezetik a fiatalkori halálozási listákat. Mennyivel jobban fest a "Hősi halott" elnevezés a sírfán. Hívogatóbban szólna az alábbi toborzó szöveg is: "Most jelentkezz a honvédőnek, az állam kiképez, kiküld és átvállalja temetési költségeidet." Vagy: "A fronton is van Wifi, láthatsz drónokat, helyben végeznek plasztikai műtéteket. Benne vagy ?!"

Én béketeremtőket képeznék ki inkább. Olyan művelt, önreflexív, empatikus fiúkat és lányokat, akik képesek közösségben (nem virtuális) élni, gondolkodni, cselekedni. Beszélgető lényeket, akik kiállnak jogaikért. Egymásért. A társadalomért. A békéért. Demagóg vagyok ugye, ha ilyet merek álmodni ? De... A miniszter fiatalokat szólít fel a haza védelmére. Az ukrán elnök nehézfegyvereket követel , hogy visszafoglalja országát és mellékesen beszámol arról, hogy több száz ember hal meg naponta a háború következtében. Civil és katona. A másik oldalon is esnek el katonák. Úgy hírlik, ezrével. Csak halkan kérdezem: biztos, hogy most jött el az ideje, hogy a fiatalokat erre a "pályára" irányítsuk ? Katona, TEK, határvadász, iskolaőr, csendőr,  polgárőr, rendőr, biztonsági őr. (Tényleg "csak" zárójelben írom le, hogy NATO tagok is vagyunk...) Emberek ! Mitől kell minket ennyire védeni ? Miért kell ezért ennyit fizetni ? (És egyre többet, miközben...)

Neeem. Az én fiaimból nem lesznek katonák... Egyik közülük, jövő héten lesz 19 éves. (A vietnámi háborúban elesett amerikai katonák átlagéletkora.) Hát én... "azt kívánom, bármi lesz is, EMBER légy, fiam !"

Mm

 

A bejegyzés trackback címe:

https://saratov.blog.hu/api/trackback/id/tr1917876595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.07.07. 06:50:37

Hu, de egyet tudok érteni.
Nagyapám a II. VH-ban lett hősi halott, eje századosként.
Mostoha nagyapám a délszláv háború kapcsán minden nap elmondta, hogy:
- bármit, csak ne háborút
- ezt akár le is tárgyalhatnak volna.

Ez a Zselé mindent megtesz, hogy minden lángba boruljon. Ezért küldik, tartják.
S igen, a hadsereg rettentő drága - és nem - játék...
süti beállítások módosítása