Tej-chi

The Milkman

The Milkman

Micsoda kilátás !

2020. szeptember 18. - The milkman

Csatlakozom Hosszú Katinkához, aki a miniszterelnökünk munkahelyének erkélyéről csodálkozott rá a panorámára. Igen, onnan mindent másként lát az ember. Már aki eljut oda. De a kormányfő is elszólta magát, amikor a következő hónapokról beszélt a rádióban: " Nem lesz jó hangulatú őszünk.."

Köszönöm az egyenes beszédet. Látva a járvány statisztikát nem is vártam nagy örömködést az országban. Megjegyzem : a járvány előtt sem éreztem eufóriát Magyarországon. Sőt.

De egy megjegyzés a kilátásokról . És most nem a tihanyi és a dörgicsei lankákról van szó. Hanem arról az időszakról, amikor - bizonyára nem véglegesen - magunk mögött tudhatjuk a koronavírust, no meg az influenza látogatását is. Ez, időben 2021 elejére tehető. Zárójel: ekkora talán már az is eldől, hogy Vidnyánszky Attila - csellel vagy erővel - be tudta-e venni a SZFE épületét. De vissza az "új" korszakra: a vész elcsitul, halottakat maga mögött hagyva. Kérdés az - már MOST - hogy mit tanulunk belőle ? Mit tanulunk a lángoló erdőktől, az algásodó Balatontól, a pusztuló állatokról, a városban fuldokló emberektől ? Magunktól...Mik a kilátások ? Merre tartunk ?

Érdekes, hogy a bolygónk már évtizedek óta figyelmezteti az emberiséget - méghozzá egyre erősödő hangon - a veszélyre. A Föld "kommunikálni" akar velünk. Azt mondja: Elég volt ! Változtatni kell.

Az emberek ? Arra várnak, hogy ezt más mondja ki helyettük ..., ha egyáltalán. S akkor is  úgy, hogy anyagi hátránya ebből senkinek ne keletkezzen. Ez a legfőbb prioritás.

Szóval... Lássuk BE: addig a míg mások döntenek a mi életünkről, addig az átlagpolgár csak ezt bírja kinyögni a TV előtt ülve, akciós csipszet ropogtatva:

Őöööö...Micsoda ?! Kilátás ?!

Mm

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://saratov.blog.hu/api/trackback/id/tr9816206248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M illumino d immenso 2020.09.19. 13:05:08

"Lássuk BE: addig a míg mások döntenek a mi életünkről"
Lássuk be, ez egy ostoba bullshit.
Senki nem dönt helyetted a saját életedről, hiába szeretnéd eltolna magadtól ezt a felelősséget.
De Te magad is elkezdheted: nem ülsz le a TV elé tök feleslegesen, és nem majszolod a csipszet - ami miatt a Földanya bizony nagyon mérges lehet rád ;-)

midnight coder 2020.09.19. 14:15:04

@Matthias Corvinus: Ritkán értek veled egyet Matyi, de most az egyszer nagy igazságod van.

élhetetlen 2020.09.19. 19:23:51

@M illumino d immenso: „Senki nem dönt helyetted a saját életedről”. Na, ez a bullshit. Csak egy példa, a trafik ügy. A család megélt a trafikból, egy tollvonással vették el a megélhetőségüket. Nem magyarázom, vagy érted, vagy nem. Vagy az a gazda, aki birkatartásra rendezkedett be, 500 birka, aztán az egyik nap másnak adták ki a bérelt legelőjét, ott maradt etetnivaló nélkül. Semmi gond, dönthet, hagyja éhen dögleni a birkákat, veszni a belefeccölt pénz, és elmegy villanyszerelőnek, bár ahhoz nem ért. Így gondolod a saját döntést?

kárárámaispj 2020.09.19. 19:30:03

@élhetetlen: Hogy téged nem bírt elvinni a járvány... Mondjuk te a zombitámadást is túlélnéd.
Sok család volt akik trafikból éltek? Ha lejár a bérleti szerződés, akkor nem adhatják ki másnak? Olyan sötét vagy, mint az éjszaka.

élhetetlen 2020.09.19. 20:15:37

@kárárámaispj: Ugye nem gondolod komolyan, hogy kigyűjtöm neked, hogy hány trafik, hány hírlapárus, hány kisbolt volt, aki dohányterméket is árult, és hány nemzeti lett? Sokkal kevesebb nemzeti lett, és a volt trafikosok töredék részének jutna megvehető bérleti jog, ha kihúzná addig, és lenne annyi pénze. Csak pár példa. A sarkon volt egy nagyobb trafik, bement valaki cigiért, vett újságot is. Egy újságért nem megy be senki. Eladták az újságos jogot, az új tulaj két hónapig bírta, a harmadik már megpróbált előre csomagolt fonnyadt szendvicseket is árulni, de miért venné meg bárki, ha itt van négy kínai büfé, és a Móriczon minden. A Móriczon bezárt egy nagy lapterjesztő üzlete is, pedig még csomagpontot is játszottak. És mi van a kisboltokkal, sőt, a falusi kisboltokkal, ahol csak a kenyérből, meg a rizsből nem lehetett megélni, és most sem cigi, sem kenyér, sem rizs.
Én vagyok sötét? Neked a fekete lyuk előre köszönne, mint felettesének.
És miért is lenne jó neked, ha engem elvinne a járvány? Komolyan gondolod, hogy, ha az országban csak a te értelmi szinteden levő, vagy nálad is alacsonyabb értelmi szinten levő emberek élnének, akkor eljönne a kánaán? Befejeztem, írhatsz akármit.

kárárámaispj 2020.09.19. 23:43:10

@élhetetlen:
A lényeg ott van, hogy addig árult dohányt is, 3%os államilag meghatározott haszonkulccsal.
A boltok háromnegyedének a háta közepére nem hiányzott a dohány forgalmazása - azért kellett, hogy legyen az is. Úgysem fogod megérteni.
Unalmas a hülyeséged: "Egy újságért nem megy be senki." Akkor? Nem vesz újságot? Ha nem veheti meg egy helyen, a cigivel, akkor újság sem kell?

kárárámaispj 2020.09.19. 23:43:56

@élhetetlen:
A lényeg ott van, hogy addig árult dohányt is, 3%os államilag meghatározott haszonkulccsal.
A boltok háromnegyedének a háta közepére nem hiányzott a dohány forgalmazása - azért kellett, hogy legyen az is. Úgysem fogod megérteni.
Unalmas a hülyeséged: "Egy újságért nem megy be senki." Akkor? Nem vesz újságot? Ha nem veheti meg egy helyen, a cigivel, akkor újság sem kell?

kárárámaispj 2020.09.19. 23:59:02

@élhetetlen: A falusi kisboltban sem jártál soha. Nem a 3% os cigi profitból élt. Kivették a cigit, semmi nem történt, rizs is kell, meg kenyér is.
Miért lenne jó, ha elpatkolnál? Hát nézd. Hasznod semmi, életed semmi, értelmes gondolatod sosem volt.. Egy rokkant nyugger vagy, akinek se családja, se kutyája, se macskája. Az egyetlen hely, ahol kiélheted magad az az internet.
Nálad konkrétan a kutyám is okosabb, teljesen felesleges, hogy szívd azt a drága oxigént bárki elől.

élhetetlen 2020.09.20. 00:48:40

@kárárámaispj: Látom, minden áron bele akarsz rángatni egy értelmetlen vitába. A boltoknak minden bevétel bevétel, és ha a 4 %-ot náluk emelték volna 10 %-ra, sok kisbolt nem ment volna tönkre. Te meg azt nem érted, hogy, ha bement valaki cigit venni, akkor esetleg vett még valami mást is, amit meglátott. „Nem vesz újságot? Ha nem veheti meg egy helyen, a cigivel, akkor újság sem kell?”. Az újságot megveheti a Sparban is, kajavásárlás közben, nem fog bemenni külön egy útba eső újságoshoz, ezért dőltek ki a dohányt nem árusítható, útba eső újságosok. De te mindent értesz. Jó, csak engem hagyj békén a hülyeségeiddel.
A másik leveled.
„A falusi kisboltban sem jártál soha.”. Nyilván megalapozott vélemény. „Hasznod semmi, életed semmi, értelmes gondolatod sosem volt. Veled előfordult már, hogy egy pár év utáni találkozón egy kollégád azt mondja, hogy sokat idézlek a kollégáknak, de a folyóirat előző példányát már nem tudtam megszerezni, (két számban jelent meg az ötven oldal), át tudnád küldeni az elejét is? De soha nem volt egy értelmes gondolatom sem, te már csak tudod. Ez jó vélemény alkotás: se családja, se kutyája, se macskája. Nyilván az én jellemhibám, hogy meghaltak a szüleim, és a 11 évvel fiatalabb öcsém is. Nem, ez csak egy szemét, nagyon szemét megjegyzés részedről. A rokkant nyugger. Ha téged elgázolnak, és a rendőrség szerint is vétlen vagy, de maradandó sérülést szenvedtél, akkor nincs jogod a levegőhöz. Nem mondom, hogy éld át, csak gondold át, ha van mivel. És miből gondolod, hogy nincsenek barátaim, unokatesóm, csak ezek inkább csak heti kapcsolatok, a napom jó részében ráérek internetezni. De, ha neked olyan kerek az életed, tökéletes a családod, akkor miért itt baszod az idődet? Seggfej vagy.

eßemfaßom meg áll 2020.09.20. 07:24:20

@élhetetlen: valljuk be, a kutyát nem érdekli az önéletrajzod. Ehhez képest kb mindenki ismeri már a blog.hu-n az élettörténetedet annyiszor annyi helyen elrinyáltad.

kárárámaispj 2020.09.20. 10:52:12

@élhetetlen: Unalmas a boltról való nyekergésed. Az újságárusok más miatt vannak leáldozóban, a kisboltok pedig örültek, hogy megszabadulnak a cigitől. Túl nagy pénz túl kicsi haszonnal. Akkor meg még kisebb, ha valaki vett egy kenyeret meg egy cigit kártyával. Számold ki miért. Ezt én - veled ellentétben- nem otthon a kerekesszékben találtam ki, hanem beszéltgettem több kisboltossal is.
Aztán a trafikhoz talán azt sem kéne elfelejteni, hogy az 5000 trafik úgy alsó hangon 10-15 ezer embernek ad munkát. És nem, ne hazudj, nem zárt be 5ezer kisbolt. Szóval erősen pluszos a foglalkoztatottság.
Szóval okoskodsz állandóan mindenről, a nyomorult székedből tudod, hogy másnak mi a jó, mi a rossz. Aztán a saját beteg hülyeségedet nem engeded, érvet, más véleményt nem hallgatsz meg.
Nyilván arról nem tehetsz, hogy anyádék meghaltak, de hogy se férjed se gyerekeid azért elég sokat elárul, hogy az emberek mennyire keresik és viselik el a társaságod.

M illumino d immenso 2020.09.20. 18:37:10

@élhetetlen: Nem magyarázom, vagy érted, vagy nem: egy trafik ( munkahely, jelenlegi megélhetési forrás) nem az 'élet'. És nem a trafikot vették el, hanem a dohányárúsítás lehetőségét szabályozták újra. Hogy megnehezítség a cigarettához való hozzájutást- különös tekintettel a fiatalkorúakra.
Kösz, hogy a betiltott kocsmai félkarú rablók miatt éhhalálra ítélt 40 ezer családkimaradt a hosszú bűnlajstromból.
PS: mi érdekes, a mindenki Hosszú Katinkája hirtelen csúnya boszorkány lett, amióta kiderült merrefelé szimpatizál ...
PS2: a Balaton algásodádáról, okairól eddig is tudtunk Földanya twitterüzenetei nélkül is. A tihanyi lankák alatt megbúvó Limnológia munkásságából.
De azért Neked is személyes üzenetet küldött: ideje lenne változnod ;-)
üdv!

élhetetlen 2020.09.20. 21:31:44

@M illumino d immenso: Ez komoly. Igazad van, az élettér elvétele nem az élet elvétele. Örülhetnek a volt trafikosok, hogy nem lőtték le őket, mint az ifjúság megrontóit, ugye? Mert az a tini, aki cigit akar, most nem tudja beszerezni, ugye? Ez csak szöveg. Ha ráállítottak volna pár celebet, influenszert aki azzal jön, hogy nem divat a dohányzás, ugyanennyit értek volna el. Nem erről volt szó.
Hosszú Katinka pártállása meg nem érdekel, csak azért visszás, hogy ezért mit kap, és mit fogad el.
Balaton. Jogom van elhinni, hogy az építkezések miatti nádasirtások nem tesznek jót a Balatonnak, akkor is, ha szerinted igen?
Erről ennyit, üdv.

élhetetlen 2020.09.20. 22:31:35

@kárárámaispj: Kezdem már érteni, ahogy így tanítgatsz. Minél kisebb értékű az áru, annál nagyobb a haszon. Nem is értem, hogy a kisboltok miért nem csak gombokat árultak. Azt viszont tényleg nem tudom, hogy egy élelmiszer boltnak, vagy egy pékárut árusító boltnak kötelező volt-e cigit árulni anno, és esetleg az is, hogy milyen márkákat. Ezt még megírhatnád, ha ilyen tájékozott vagy. Mert ha nem volt törvény által előírva, hogy cigit tartania kell, akkor miért is tartotta, ha ennyire nem akarta?
A munkahelyek. Nem tudom, hány trafik szűnt meg, nem tudom, hány falusi kisbolt zárt be, de sok, de te ezeket nem számolod, csak az új trafikok új munkahelyeit. Nem túl korrekt.
Más. Nem tudom, honnét szedted a kerekesszék ötletedet, és rokkant nyugdíjas sem vagyok. Nyugdíj korhatárig dolgoztam, és 8 éve 630 eft fizetésnél jöttem el nyugdíjba, ami akkor még egy jó fizetésnek számított. Az, hogy 17 év után javításra szorulna a térdem, de nem jön össze, mert a tavaszi cirkuszban nem fogadtak, aztán mire visszarendeződtek volna, novemberre kaptam időpontot, amit majd elvisz a második ciklus, ez csak pech. De egy nőre azzal támadni, hogy miért nincs férje, vagy gyereke, az már szemétség. És nem árul el semmit, a háttér ismerete nélkül. És jól elvagyok a barátaimmal, vannak negyven éves barátságok is, vannak a harmincas volt kollégák, akik feljönnek a legújabb gyerekkel, és a gyerekbulikról küldik a képeket, minivideókat. Nem vagyok magányos. Arra viszont nem válaszoltál, ha neked olyan kerek az életed, tökéletes a családod, akkor miért itt baszod az idődet?

M illumino d immenso 2020.09.20. 23:22:49

@élhetetlen: Komolytalankodsz.
(Az 'élettér' szót a szádra ne vedd, tudod az netto nácizmus, kapott érte az Orbán is ...)
Igen, nehezebben tudja beszerezni.
(Igen, én is dohányoztam, leszoktam, oszt negyven év után épp a fiaim kézzel tömött cigijei miatt jó két évig újra szívtam. Aztán abbahagytam egyik napról a másikra. Mára a fiaim is.)
Ha nem érdekel, miért is visszás a Katinka? Csak mert mással szimpatizál?
Nem, nem tesznek jót a Balaton nádasainak irtása, de néhány kirívó példa talán mégsem az életünk feletti mások döntését jelenti. Meg mintha a bíróságon bukásra állna néhány ilyen ügy.
...
PS: itt születtem, itt is nőttem fel, itt is élek a Balatonnál. Gondolod, hogy nekem kevésbé lenne fontos?
Mértéktartást, ha kérhetném.
Üdv!

élhetetlen 2020.09.20. 23:54:33

@M illumino d immenso: Ez van, nem tudtam, hogy az élettér szó az nettó nácizmus. Hogy mik nem vannak! Nehezebb beszerezni, vagy kicsit nehezebb, vagy nem lehet, van különbség. Aki akarja, be tudja szerezni. Nem erről van szó. Nehogy már sok kis csóringer éljen ebből, újra osztjuk, kevesebbeknek, akik megérdemlik. A kiszállítók összefoghatták volna a trafikosokat, boltosokat, mert ők nem voltak olyan kapcsolatban egymással, mint a taxisok, de azt hitték, hogy nekik ez jó, kevesebb helyre kell kivinni ugyanannyi árut. Aztán, mikor őket is bedarálták, már csak néztek, de már késő volt. Tévedhetek, de így látom.
A Katinka ügy csak szembe jön néha.
A Balatonnal kapcsolatban meg talán nem tőlem kéne mértéktartást kérned.
Üdv.

M illumino d immenso 2020.09.21. 00:01:00

@élhetetlen: 'nem tudtam, hogy az élettér szó az nettó nácizmus'
:)
eddig hol éltél?
NEM a Balaton miatt kértem némi mértéktartást.
De ha nem, hát nem.
Üdv!

élhetetlen 2020.09.21. 01:19:45

@M illumino d immenso: Itt éltem Magyarországon, csak olyan közegben, ahol soha nem merült fel, hogy az élettér szó az nettó nácizmus. Kimaradtam valamiből, nyilván te nem, te mindenről tudsz.
Félreértettem valamit? Mivel kapcsolatban is kéne mértéket tartanom? Esetleg a nem igazán jó döntéseket nem lenne szabad nem igazán jó döntéseknek látnom? Akkor hallelúja, ha azt mondom, hogy a biodóm, vagy a belgrádi vasútvonal jó beruházás, akkor már megfelelek, és ezt mértéktartás nélkül mondhatom? Na, itt abbahagyhatjuk.

M illumino d immenso 2020.09.21. 10:10:17

OK.
PS:
Szerintem ha Mo-on valaki a nyilvánosságban megszólal, akkor az elmúltharmincév emblematikus terminusairól legalább halavány ismeretei vannak.
Mértéktartás, ha a súlyukhoz mérten kezeljük a valóság különböző elemeit, és egy lejárt haszonbérletből, a dohányárusítás megszigorításából nem azt gondoljuk, hogy mások döntenek a saját életünkről. Ennyi talán.
De természetesen azt gondolsz, mondasz amit akarsz, elvégre diktatúraizé van
Üdv!

élhetetlen 2020.09.21. 23:01:38

@M illumino d immenso: Na, ezt kikaptam. De, ha már így leiskoláztál, igazán elárulhatnád, hogy az élettér szó kitől/mitől lett nettó nácizmus, mert arra esélyem sincs, hogy harminc év írásait, beszédeit átnézzem, hogy hol lépett be az életünkbe ez az emblematikus terminus.
Addig maradjunk az életnél (remélem, ennek még nincs másik, jelképes jelentése). „Mértéktartás, ha a súlyukhoz mérten kezeljük a valóság különböző elemeit”. Értem, hogy hogyan látod. Egy birkás nem számít (bár neki fontos volt a saját létalapja, amit létrehozott). Nem tudom, hány dohányárusmaradt árusítási jog nélkül, de sok. Az sem számít. Voltak a területi szemétszállítók, a saját számlázásukkal. Ragyogóan működtek. Aztán létrehoztak egy vízfejet, ami annyiba kerül, hogy a bevételből nem tudják kifizetni az elszállítókat, a helyi számlázók meg mehettek az utcára. Ez sem számít. Ja, hogy ez mind egy nagy, közös cél érdekében történik (mi is a közös cél?), és aki rosszul járt, az csak úgy járt. Politológus vagy, vagy mi? Én csak egy volt műszaki, egy kis empátiával, és komolyabban súlyozom az emberek egzisztenciájának a tönkretételét, mint te. Üdv.

M illumino d immenso 2020.09.22. 07:59:10

@élhetetlen: 'Na, itt abbahagyhatjuk.'
Ámen.
:)

üdv!
süti beállítások módosítása