Tej-chi

The Milkman

The Milkman

Csak egyszerűen

2024. október 22. - The milkman

Olvasok. Könyveket és híreket is. Előbbiben az izraeli történész, Yuval Harari aggódik az emberiség jövője miatt. Leginkább a Mesterséges Intelligencia által keltett információs zűrzavarban lát nagy veszélyeket. Félti a homo sapiens-t attól, hogy elveszíti (elveszítette?!) a kontrollt az általa kreált tudomány/hatalom felett. Hararira érdemes figyelni...

Aztán egy teljesen más (?) jellegű hír: egyre több új autóba szerelnek fel újra gombokat! Rájöttek - lehet, hogy az AI segítségével - hogy az emberek szeretik ezeket az őskori bizgentyűket. Nem érintünk, suhintunk, koppintunk, hanem: benyomjuk, és még meg is csavarjuk! Az a biztos. Például jómagam is hiányolom az új kávéfőzőgépemen a kapcsolót. A régin volt. Egyszerű, fekete, kézreálló kapcsoló, amely hangos kattanással jelezte, hogy a mozdulatom sikeres: a gép ki- vagy bekapcsolt állapotba került. Az új masinán két kis gomb egyidejű, rövid benyomásával lehet, ugyanezt az eredményt elérni. De a két kis mütyürke nem egy szinten van, így előfordult - sajnos velem már többször is - hogy nem egyidőben nyomtam meg tömpe ujjaimmal őket, így egy újabb meleg főzet - immár kávé nélkül- hagyta el a kifolyó nyílást. Bosszantó.

Nem lehet, hogy a termékfejlesztők túlbonyolítják az életünket?

Megkérdezem az AI-t: mit gondol erről? Hmm. Azt mondja: negatív. Lehet, hogy csak át akar verni! Így, egyszerűen...

Mm

 

A bejegyzés trackback címe:

https://saratov.blog.hu/api/trackback/id/tr8018713780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása