Tej-chi

The Milkman

The Milkman

Vigasztalhatatlan

2020. január 20. - The milkman

Kornis Mihály Vigasztalások  című könyve alapmű. A könyvesboltok polcairól szinte lefolynak a ezotéria felkent isteneinek és istennőinek kötetei. Főleg az amerikai szerzők tesznek ki magukért... Bravo. Well done !

Én tennék egy szerény javaslatot: minden könyvesboltban legyen egy kiemelt hely, ahol Kornis, Esterházy és Örkény művei találhatóak. És ha lehet, legyen olcsóbb, mint az ezoterikus szemétgyűjtemény. És valahogy keltsük fel az emberekben (oktatás?!) az érdeklődést, hogy olvassanak bele egy-egy műbe és gondolkozzanak el rajta.

Ha úgy járnak mit én, (elsőre nem értik...) nem baj, sőt ! Jó nekifutni még egyszer, később, máshol, másképp. Így jártam most én is a Kornis kötettel. Mást üzen, mint 10 évvel ezelőtt. De a szeretet és a jóság hangján szól hozzánk. Szeretet és Jóság.

A magyar társadalom eközben arról "témázik", hogy a Pokorni papája akkor ki volt, hol volt és miért kell most - néhány évtized után - újra elővenni és rajta keresztül mindenkit büntetni, akik rokonságban álltak vele. (Ha jól értem a dilemmát...) Jó téma. Tele van jósággal és szeretettel, ugye ?! Erre is van egy korszakalkotó javaslatom:

Ültessék le a vitázó feleket és , kérjék meg őket, hogy olvassanak fel egymásnak a Vigasztalások könyvéből. Mondjuk a "Ha bántanak..." című fejezetből.(157.oldal)

Ahol - többek között - ezt írja a Mester, Kornis Mihály:

..."Aki nem áll bosszút, szabad marad. A bosszúálló maga is vétkessé válik. Elcsábul, azt teszi, amit az ellensége: vagy aki bántotta, előír számára: visszaadja a kölcsönt, tehát, utánozza támadóját. Az ellene vétőhöz kezd hasonlítani..."

Tudva, hogy a magyar embör "alapból" vigasztalhatatlan, induljunk el ilyen apró lépésekkel...

Mm

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://saratov.blog.hu/api/trackback/id/tr9315418316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása