Tej-chi

The Milkman

The Milkman

Okos lakás

2019. november 25. - The milkman

Olvasom, hogy a mesterséges intelligencia a jövőben, milyen feladatok megoldására lesz képes, az emberek helyett. (pl. azt tudom, hogy létezik okos WC, de még nem "fantáziáltam" arról, hogy mi mindenre képes egy ilyen kiművelt csésze...khm.)

Bonyolult algoritmusokon vezet az út a megoldásokig, de a programozás fontosságát a fejlett világban már 5-6 éves kortól tanítják, feltehetően egyszerűbb képletekből kiindulva...

Ez a jövő (vagy már a jelen), nem is vitatom, a "boomer" társadalmi réteg meg vagy megtanulja, vagy leragad a TV kapcsolónál. Ez is tiszta sor. Amit viszont nem értek az a következő: ha már "ilyen" okos intelligenciával és emberekkel bír a világ, akik az ok-okozati összefüggéseket a másodperc töredéke alapján kiszámolják, hogy a fenébe van az, hogy az Emberiség egyik fele éhezik, a másik - majdnem - fele. pedig egy életen keresztül azért gürizik, hogy legyen hol laknia. Mert egy lakás - ami azért a XXI.század homo sapiensének alanyi jogon járna - megszerzéséhez vagy tizenévet kell melóznod, vagy huszonévig kell fizetned a törlesztést. (vagy együtt a kettő...)

Tudom, hogy a probléma társadalmi gyökere a gazdagok-szegények "leosztásban" keresendő. De tessék mondani: nincs erre egy jó kis algoritmus ? Hogy ne a befektetők által felpumpált piac diktáljon olyan területen, ahol - nem túlzás, amit írok - elemi szükséglet lenne személyenként 20 négyzetméter fedett terület ?

Bízom a magyar kreativitásban ! Bár az oktatási rendszerünk agyunk NEM kreatív felét trenírozza, hátha akad egy olyan "Rubik-formátumú" programozó, aki ír egy "Mindenkinek járjon lakás" algoritmust.

Addig pedig kérem az  önkormányzatokat, hogy stadionok helyett tessék bérlakásokat építeni.

Ez is egy okos megoldás.

Mm

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://saratov.blog.hu/api/trackback/id/tr6315323906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása